Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Το λάθος της Ζήτησης

Ελληνική κρίση. Τα macros του Ελληνικού κράτους ένα χάλι που δυσκολεύεται να συμμαζέψει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ (Λουκάς Παπαδήμος) κι ένας καθηγητής Οικονομικών από το Oxford (Γιάννης Στουρνάρας). 'Όμως ο μέσος 'Ελληνας αναλυτής έχει την λύση. Ζήτηση! Μην κόβεις μισθούς και συντάξεις, γιατί θα πέσει η ζήτηση, άρα και το παραγόμενο προϊόν. Βέβαια στην ερώτηση πως θα καλύψουμε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, απάντηση δεν παίρνεις. Δεν θα σταθώ όμως σ αυτό, αλλά στο δήθεν λαθεμένο της συνταγής.
Κατ αρχάς όταν ο Keynes δημοσίευσε το "The General Theory of Employment, Interest and Money" το ημερολόγιο έγραφε 1936. Αλήθεια χρειάζεται απόδειξη οτι από τότε οι Οικονομίες των κρατών έχουν αλλάξει; Το βασικό λάθος που γίνεται στην εφαρμογή της παραπάνω θεωρίας είναι οτι δεν λαμβάνεται υπόψιν το κλείδωμα των ισοτιμιών των Νομισμάτων, κάτι που ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή, αλλά όχι σήμερα. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται υπόψιν οτι εκείνη την εποχή οι Οικονομίες ήταν κλειστές με ελεγχόμενες εισαγωγές, οπότε μαθηματικά ο Keynes είχε δίκιο παρουσιάζοντας τον γνωστό Πολλαπλασιαστή στην Κρατική Δαπάνη (The Keynesnian Multiplier). Σήμερα όμως οι εισαγωγές είναι ελευθερες και με την μη ανταγωνιστική Οικονομία στην Ελλάδα καταλήξαμε ακόμη και το 2012 να έχουμε ένα μεγάλο Εμπορικό Έλλειμμα, όπως φαίνεται απο τα στοιχεία της Eurostat. 


Άρα, οποιαδήποτε αύξηση στην Ζήτηση θα εξανεμιστεί και δεν θα έχει επίπτωση στο ΑΕΠ παρά ελάχιστη, λόγω του εμπορικού ελλείμματος.
Κατά δεύτερον, η αύξηση της Κρατικής Δαπάνης, προϋποθέτει 2 καταστάσεις. Είτε την δυνατότητα εξωτερικού Δανεισμού, ή τον έλεγχο του Money Supply. Στην περίπτωση της Ελλάδος, δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο, διότι ως γνωστόν κανείς δεν μας δανείζει πλην του Μηχανισμού/ΔΝΤ και δεν ελέγχουμε την προσφορά χρήματος, αφού το τυπογραφείο βρίσκεται στην Φρανκφούρτη πάνω από 10 χρόνια τώρα (ΕΚΤ). Ως αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί η θεωρία του Keynes είναι συνολικά στην ΕΖ, μέσω Ευρωομολόγων και τύπωση νέου χρήματος από την ΕΚΤ. Πως όμως παίρνεις μια τέτοια απόφαση όταν υπάρχουν χώρες που τρέμουν τον πληθωρισμό; (Γερμανία)
Κλείνοντας να σημειώσουμε, οτι το Ελληνικό πρόβλημα είναι κυρίως συστημικό και μια τέτοια λύση μόνο προσωρινή θα ήταν.