1. Κάτι τέτοιο θα πλήξει σοβαρά όποιο κύρος έχει απομείνει σ αυτήν την χώρα και θα μας ακολουθήσει για πολλά πολλά χρονιά. Μια 20ετια νομίζω δεν θα μας φτάσει για να διορθώσουμε την αξιοπιστία μας.
2. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Χρέους, νομίζω πάνω από το 50% βρίσκεται σε Ελληνικά χέρια. Ελληνικές Τράπεζες και δη κρατικές, Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ κ.α) και ιδιωτικές Ασφαλιστικές. Οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Η λέξη Χάος είναι λίγη. Και στην τελική, πάλι εμείς θα πληρώσουμε τα λεφτά που θα χάσει το ΙΚΑ και η Εθνική και η ΑΤΕ από "προκομμένο" Κράτος μας. Ας αφήσουμε λοιπόν την αναδιάρθρωση κατά μέρος και ας κοιτάξουμε για άλλες λύσεις, μιας και τα νούμερα, εδώ και καιρό, δεν μας βγαίνουν.
Η σωστή αντιμετώπιση λοιπόν είναι η αναχρηματοδότηση. Είναι γνωστό πως η ΕΚΤ αγοράζει Ελληνικά ομόλογα από την δευτερογεννή αγορά εδώ και καιρό. Τα αγοράζει όμως σε τιμές πολύ χαμηλές από τις ονομαστικές τους. Κοντά στο 70% της αξίας τους. Αυτά τα ομόλογα λοιπόν που έχει η ΕΚΤ τράπεζα μπορούν να αγοραστούν πίσω, σ αυτές τις τιμές χρηματοδοτούμενα από τον EFSF Και δεν είναι ανάγκη να αγοραστούν τώρα. Μπορεί να γίνει μια συμφωνία με την ΕΚΤ και να εξοφληθούν στο 70% στην λήξη τους, αφού η ΕΚΤ δεν θα χάσει ούτε ευρώ. Δεν το λες και αναδιάρθρωση αυτό, εφόσον ο Δανειστής (ΕΚΤ) δεν χάνει λεφτά και γίνεται και συναινετικά. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι ο Μηχανισμός Στήριξης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την λειτουργία του και συν τοις άλλοις προβλέπει την συμμετοχή των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση. Αν αυτό δεν αλλάξει η μόνη λύση λοιπόν, μια συμφωνία με τον Τρισέ και την ΕΚΤ, να συνεχίζει να αγοράζει Ελληνικά Ομόλογα και να πληρωθούν στην τιμή αγοράς τους και όχι στην ονομαστική τους τιμή. Έτσι κι αλλιώς, στην λήξη τους, προβλέπονται κονδύλια για την εξόφλησή τους μέσα στον προϋπολογισμό. Αν όμως, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ομολόγων εξοφληθεί στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, τότε, έχεις κάνει μια αναχρηματοδότηση χωρίς να έχεις κάνει αναδιάρθρωση.